Inkeroisten kiinteistö

 
Kymen Automobiilikerho asettui Inkeroisten keskustaan
 
Marraskuussa 2014 puheenjohtaja Paavo Horto löysi netistä myynnissä olevan mielenkiintoisen kiinteistön. Hän esitteli löytönsä johtokunnalle, jonka jäsenet totesivat, että tällaiseen mahdollisuuteen oli tartuttava. Olimme jo jonkin aikaa etsineet Etelä-Kymenlaakson alueelta kerhon käyttöön sopivaa kiinteistöä ja nyt sellainen saattoi löytyä. Ei tosin aivan Etelä-Kymenlaaksosta, vaan hieman ylempää Inkeroisten keskustasta. Kyseessä oli entinen K-marketin kiinteistö, joka oli ollut tyhjillään jo useamman vuoden. Rakennus on yksikerroksinen, pinta-alaltaan 1161 m2, se on omalla 4262 m2:n tontilla ja rakennettu 1987.
 
Kiinteistön omisti kansainvälinen sijoitusyhtiö ja myyjänä oli helsinkiläinen kiinteistövälitystoimisto. Lisätietojen selvityksen yhteydessä kävi ilmi, että omistaja halusi päästä eroon kiinteistöstä lähes mihin hintaan tahansa ja odotti tarjouksia. Saimme kiinteistöstä kattavan aineiston, johon sisältyi myös konsultin tekemä kuntokatselmusraportti. Muutaman tutustumiskäynnin jälkeen aloitettiin asian markkinointi kerhon jäsenistölle. Ylimääräisessä jäsentiedotteessa kysyttiin jäsenistön halukkuutta osallistua hankkeeseen ja kutsuttiin kiinnostuneet joulukuun vuosikokoukseen keskustelemaan aiheesta. Kokous antoi yksimielisen siunauksensa hankkeelle ja puheenjohtajalle valtuudet kaupan tekoon. Johtokunta määritteli tarjoussumman siten, että emme ottaisi taloudellisesti liian suurta riskiä ja toisaalta pienempää summaa emme kehdanneet tarjota. Muutaman jännittävän päivän jälkeen tuli vastaus tarjouksen hyväksymisestä. Samaan aikaan oli edustajamme selvitellyt kiinteistön myyjän taustoja ja tullut siihen tulokseen, että ne olivat kunnossa. Vastauksen tultua oli aika ryhtyä tositoimiin ja kokoamaan rahoitusta. Tarvittava summa saatiin nopeasti kokoon ja kauppakirjat allekirjoitettiin välittäjän toimistolla Helsingissä 19.12.2014.
 
Tyhjillään olevassa kiinteistössä aloitettiin remontti välittömästi. Työt aloitettiin kevyiden väliseinien ja alas laskettujen kattojen purulla. Sen jälkeen olivat purkuvuorossa kylmiötilat, joita oli kuusi kappaletta. Lisäksi yksi toimistohuone sai väistyä tulevan käytön tieltä. Samanaikaisesti purettiin tarpeettomia vesiputkistoja ja sähköistyksiä. Varsinaisen autohallin yhteyteen jäi jäljelle vain kaksi sosiaalitilaa ja keittiö sekä vastakkaisessa kulmassa oleva, hiukan lattiatasosta ylös nostettu hallimestarien kopiksi nimetty pieni toimistohuone. Muutostöiden jälkeen käyttöön saatiin yhtenäistä hallitilaa 975 m2. Alakerrassa on lisäksi noin 100 m2 väestösuoja- ja varastotilaa, josta osa on kalustettu arkistoksi. Väestösuojaa voisi hyödyntää kokoustilana, mutta sitä ennen betonirakenteinen ja kaikuva tila vaatisi huomattavia parannuksia akustiikkaansa. Sisätilan muutokset valmistuivat kevään aikana ja kesällä aloitettiin lastauslaituri- ja roskakatososan muutostyöt. Niissä pihan tasossa olleet alueet nostettiin betonilaatalla samaan tasoon hallin lattian kanssa ja lastauslaiturin kohdalle tehtiin rakennuksen sisälle jäävä ajoluiska. Vanhat yksinkertaiset lautaseinät purettiin ja ne korvattiin uusilla lämpöeristetyillä rakenteilla. Näin saatiin lisää lämmitettävää säilytystilaa noin 80 m2. Lastauslaituriosuuden muutoksen yhteydessä se varustettiin myös uusilla reilunkokoisilla nosto-ovilla ja erillisillä käyntiovilla. Rakennustyöt valmistuivat lokakuun puolivälissä ja kesälle 2016 jäivät vielä ulkopuolisten ikkuna- ja ovikatosten sekä mainospilarin kunnostustyöt.
 
Ensimmäinen yleisötapahtuma, avointen ovien päivä, järjestettiin 26. syyskuuta. Tavoitteenamme oli esittäytyä lähiympäristölle ja antaa mahdollisuus tutustua uuteen kerhotilaan ja harrastukseemme. Päivän yleisömenestys oli iloinen yllätys ja vieraiden ilmeistä saattoi päätellä, että he olivat tyytyväisiä vanhan kaupparakennuksen käyttötarkoituksen muuttumiseen. Päivän aikana kuultiin yleisöltä joidenkin esittäneen arveluita, että mitähän romunkerääjiä kylälle oikein pesiytyy. Toivottavasti saimme tuon kaltaiset ajatukset kumottua.
 
Jouko Peri