3. Villen ajo Hamina-Loviisa 29.08.2015

 
Ajon järjestäjinä toimivat Kymen Automobiilikerho ry ja Autoliiton Kotkan osasto. Ajon lähtöpaikalle saapui 35 ajoneuvokuntaa, joissa oli kaikkiaan 75 henkilöä.

Lähtö tapahtui Uusi Kaakon katsastus Oy:n Ansaskuja 7 pihalta klo 10.00. Ennen ajoon lähtöä katsastusasema tarjosi makoisaa lohisoppaa soppatykistä, ja kahvia sai valita automaatista kunkin maun mukaan. Haminasta ajeltiin Neste Huttusen pihaan, jossa kaikille kilpailunumerolla oleville ko. asema jakoi 5 litraa pienkonebensiiniä, joka soveltuu myös hyvin vanhojen ajoneuvojen talvisäilytyksen polttoaineeksi.Neste Huttuselta matka jatkui Langinkoskelle. Siellä oli opastettu tutustuminen keisarilliseen kalastusmajaan, sen alkuperäiseen kalustukseen ja historiaan. Historia oli mielenkiintoista kuultavaa, kuten myös valokuvat majan seinillä.

Langinkoskelta ajo jatkui Siltakylään autoteippaus Timo Teipille, jossa juotiin pullakahvit ja nähtiin ko. firman isot teippaustilat.
Seuraava lyhyt pysähdys oli Pyhtään ABC:llä, jossa saimme autoihin tunnistimet tasanopeuskilpailua varten. Siitä matka jatkui siten, että kuorma-autot (yli 3500 kg) ajoivat Ahvenkosken sillan yli ja siitä Elimäentietä kohti Ruukkia. Kevyempi kalusto ajoi Vanhaa Viipurintietä Savukosken museosillan kautta, joka tuli ylittää max 10 km/h nopeudella. Matka jatkui sitten Elimäentien ja Ahvenkoskentien kautta Ruukkiin. Ko. kohdassa oli pientä sekaannusta, koska liikenteen ohjaajat eivät ehtineet edellisestä ohjauspisteestä ohjaamaan kaikkia alkupään autoja aivan oikeaa reittiä, mutta se ei matkantekoa haitannut.

Ruotsinpyhtään ruukin paja-alueella autoista otettiin pois tasanopeuskilpailun tunnistimet, eli 4-osainen kilpailu oli välillä Pyhtää ABC – Ruukki. Annetut nopeudet oli ensimmäisessä ja viimeisessä kokeessa 38 km/h, ja toisessa ja kolmannessa 50 km/h. Ohjeessa ilmoitettiin paikka mistä koe alkaa ja mihin se päättyy. Ruukissa oli mahdollisuus tutustua vanhaan tehdasmiljööseen ja erikoismyymälöihin.

Ruukin pajapihan alueelta ajeltiin päätepisteeseen Loviisaan, jossa oli Wanhat Talot näyttely. Meille piti olla kaupungin puolesta varattuna pysäköintitilaa Kuningattarenkadulla, mutta kaupunki ei ollutkaan sulkenut ko. katua, vaikka näin oli heidän kanssaan sovittu. Kuningattarenkatu oli täynnä pysäköityjä autoja, joten jouduimme kiertelemään kaupungin katuja ympäriinsä. Näinhän yleisö näki vanhoja autoja ja ihasteli niitä. Menimme yleisön nähtäviksi, joten heidän ei tarvinnut tulla katsomaan autoja Kuningattarenkadulle, kuten Wanhat Talot esitteessä mainitaan. Keskustassa kiertelyjen jälkeen autot ajoivat omatoimisesti ruokailuun ja palkintojen jakoon Valkoon, jonne tiettävästi kaikki osasivat.
Ajosta kuvattu DVD on saatavissa Kymen Automobiilikerholta. Alustava hinta on 20 € / kpl.
Lähemmät tiedot DVD:stä sihteeri Jouko Periltä.
 
Tasanopeuskilpailun kolme ensimmäistä:
1. Iikka Uusitalo Siltakylä Citroen 2CV 1971 14,6
2. Reijo Salminen Kotka Ford A 1931 27,6
3. Esa Tamminen Koria Alfa Romeo Montreal 1972 27,6

Pitkämatkalaisin: Risto Mattila Heinola Volkswagen 1200 1957
 
Kiitoksia kaikille ajoon osallistuneille ja ajot järjestäneelle talkooporukalle.
Hyvää syksyä !
 
tv. Timo Kaunonen