XIII Kuninkaantieajo 21.05.2011

 
XIII Kuninkaantieajo järjestettiin lauantaina 21. toukokuuta. Kokoontuminen ja ilmoittautuminen tapahtuivat kello 9.30 mennessä Korian Pioneeripuistossa sijaitsevalla Kymen Automobiilikerhon Mobiilihallilla. Ajoon oli ennakolta ilmoitettu 68 ajoneuvokuntaa. Tapahtuma-aamun poisjääntien ja jälki-ilmoittautumisten jälkeen lopulliseksi osallistujamääräksi vahvistui 75. Ilmoittautumisen jälkeen osallistujilla oli mahdollisuus tavata toisiaan ja nauttia naistoimikunnan tarjoamat aamukahvit. Numerolla 65 osallistuneen autokunnan muodostivat Haminan Teatteriyhdistyksen jäsenet, jotka olivat hakemassa korialaisen harrastajan autoa lainaksi kesäteatterissa heinäkuun aikana esitettävään Katsastus-näytelmään. Aamun kokoontumisen yhteydessä joukkuekilpailuun ilmoittautui seitsemän joukkuetta. Kuninkaantieajossa joukkueen voi muodostaa kolme ajoneuvokuntaa, esim. kerho tai muu sopiva ryhmä ja joukkueiden jäsenet osallistuvat myös ajoneuvokohtaiseen kilpailuun.
 
Ajon reitti Pohjois-Kymenlaakson alueella
 
Ajoneuvot lähetettiin reitille ajonumeron mukaisessa järjestyksessä minuutin välein kello 10.00 alkaen. Lähdön kuuluttajana ja ajoneuvojen esittelijänä toimi jo perinteiseen tapaan Pentti Listo ja lähettäjänä ruutulippua heilutti Eero Ravi. Kokonaispituudeltaan noin 80 km:n ajoreitti kierteli Pohjois-Kymenlaaksossa Iitin ja Kouvolan alueella. Ensimmäinen rasti oli Kouvolan museokorttelissa, missä osallistujien piti jalkautua rautatieaiheiselle rastille testaamaan tietojaan tai arvauskykyään veturinkuljettaja Otto Virenin (Juha Lankinen) laatimissa kysymyksissä. Siellä oli myös mahdollisuus tutustua alueen käsityöyrittäjiin ja heidän tarjontaansa. Museokorttelista matka jatkui kauppatorille, mistä mukaan saatiin rastin kaksi kirjallinen tunnistustehtävä matkalle Valkealan kautta Kuusankoskelle, missä tapahtui tehtävän arvostelu. Seuraavana kohteena oli Iitin kirkon läheisyydessä sijaitseva kesäkahvila ja sen yhteydessä ollut kolmas rasti. Kesäkahvilassa osallistujat pääsivät nauttimaan virvokkeita ja tutustumaan kesäkahvilan yhteydessä olevaan taidenäyttelyyn. Neljännen rastin tehtävien jako tapahtui Kausalan keskustassa, mistä matka jatkui Sääskjärven ja Haapa-Kimolan kautta Elimäen Mustilaan, missä tehtävä kerättiin pois ja sijaitsi rasti viisi. Mustilasta matka jatkui vielä muutaman kilometrin maaliin Helkalan Ranssille, missä nautittiin lounas perinteisestä maalaispitopöydästä. Kauniista keväisestä säästä johtuen palkintojen jako saatiin suoritettua aurinkoisella pihalla.
 
Maalissa innostunut vastaanotto
 
Keskellä Elimäen peltomaisemaa sijaitseva ja maatilan pihapiirissä toimiva Helkalan Ranssi soveltui tapahtumaan erinomaisesti ja vastaanotto siellä oli hyvin innostunutta. He myös selviytyivät tehtävästään erinomaisesti, vaikka ruokailijoiden määrä lisääntyi vielä ajoaamuna. Päivän lopussa kävi ilmi myös innostuneen vastaanoton syy, kun selvisi emännän kiinnostus harrasteajoneuvoihin, etenkin erääseen haaveiden kohteena olevaan urheiluautomerkkiin.
 
Palkintoja ”uusille” mobilisteille
 
Ajon kokonaiskilpailun voitti Sami Heinilä Saimaanharjulta ja hän sai vuodeksi haltuunsa suurimmasta kokonaispistemäärästä jaettavan kiertopalkinnon, Kuninkaan maljan. Alle 35-vuotiaiden parhaan pistemäärän saavuttaneelle annettavan kiertopalkinnon sai vuodeksi haltuunsa Tero Ampuja Iitistä. Molemmista ajoluokista palkittiin kolme parhaan pistemäärän saanutta. Joukkuekilpailusta palkittiin voittanut Kyminlinnan joukkue. Helkalan Ranssin henkilökunta toimi asutuomarina ja heidän mielestään parhaan asun oli valinnut Mari Ravi Inkeroisista, joka palkittiin korusetillä. Valitsijoiden huomio kiinnittyi erityisesti asukokonaisuuden kruunanneeseen hattuun. Myös kouvolalaisen Pentti Seppälän Hankkija-asu sai erikoismaininnan. Tällä kerralla kymmenettä kertaa osallistuvia olivat Matti Eskola Lahdesta, Kalevi Laakkonen Kotkasta ja Pertti Vesanen Kuusankoskelta. Tulosten käsittelyn yhteydessä löytyi jälki-ilmoittautuneista vielä yksi kymmenettä kertaa osallistunut, Unto Rahikainen Hietasesta.
 
Tapahtuman ja harrastuksen kannalta ilahduttavaa oli ensikertalaisten määrä ja se, että useat heistä edustivat toista mobilistisukupolvea. Lisäksi huomioitavaa oli, että pääajoluokkien ja nuorten sarjan voittajat olivat suhteellisen kokemattomia vastaavissa kilpailuissa. Toivomme sen kannustavan uusia ja etenkin nuoria harrastajia osallistumaan laajemminkin vastaaviin tapahtumiin.
 
Täydelliset tulokset rastitehtävien pistemäärineen:
Ajoluokka I…
Ajoluokka II…
Joukkuekilpailu…
Alle 35-vuotiaat…
 
Kymen Automobiilikerho r.y.
Sihteeri
Jouko Peri