Yleistä

Kymen Automobiilikerho r.y. 50 vuotta

Kymen Automobiilikerho r.y. juhlii 50-vuotista taivaltaan vuoden 2017 aikana. Kauden päätapahtuma on 10.6. Kuninkaantieajo-nimellä järjestettävä 58. SAHK:n Retkeilyajo. Tapahtuma on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa ja ajon teema on Suomi 100 vuotta. Ajo on myös yksi Leader-rahoitteisen ”Kuninkaantie uuteen kukoistukseen” -hankkeen viidestä päätapahtumasta. 10.6. vietetään valtakunnallista Avoimet kylät 2017 –päivää, jota myös hyödynnetään ajon järjestelyissä. Retkeilyajon pääpaikkana on Kotka ja reitti noudattelee suurelta osin vanhaa Kuninkaantietä.

Tapahtuma alkaa perjantaina 9.6. entisöinnin laatukilpailulla ja lauantaina 10.6. on varsinainen Retkeilyajo. Kilpailukeskuksena toimii Kotkan Kantasatamassa sijaitseva Merikeskus Vellamo, jonka edustalta osallistujat lähetetään reitille. VETKU:n jäsenistöltä tulee lähtöpaikalle näytille ajon teemaan liittyen Suomen rakentamisessa käytettyä kuorma-autokalustoa eri vuosikymmeniltä. Kotkasta reitti suuntautuu Haminaan ja sieltä edelleen Harjun Oppimiskeskukseen Virolahden Ravijoelle. Harjusta palataan Haminan kautta Kotkan Kantasatamaan. Ajoreitin pituus on noin 140 kilometriä. Ajoon voivat tänä vuonna osallistua 1986 ja sitä ennen valmistetut ajoneuvot. Tapahtuman päättää perinteinen iltajuhla Ravintola Keisarinsatamassa Kotkan Metsolassa. Iltajuhlan yhteydessä arvotaan kaikkien ajoon osallistuneiden kesken arvokas erikoispalkinto.

SAHK:n Retkeilyajojen sääntöjä on uudistettu siten, että henkilöautojen kilpailuluokkia on nyt viisi, ABC ennen vuotta 1940 valmistetut, DE 1940-1959 valmistetut, F 1960-luku, G 1970-luku ja H 1980-luku. Muita kilpailuluokkia ovat M moottoripyörille, moottoripyöriksi rekisteröidyille kääpiöautoille ja mopoille, N naiskuljettajille ja U erikois- ja hyötyajoneuvoille. Lisäksi alle 35-vuotiaille kuljettajille on SAHK Turun Malja-kilpailu. Kymen Automobiilikerholla on ollut tapana huomioida myös lapset omalla leikkimielisellä kilpailulla ja niin myös tällä kerralla.

Asu-ajoneuvokilpailussa on uudistettujen sääntöjen mukaan neljä ikäluokkaa, ennen vuotta 1940 valmistetut ajoneuvot, 1940-1959 valmistetut ajoneuvot, 1960-1969 valmistetut ajoneuvot ja 1970 ja sen jälkeen valmistetut ajoneuvot.

Retkeilyajo korvaa kerhon perinteisen toukokuun lopulla järjestettävän ajotapahtuman, mutta muut vuosittaiset tapahtumat järjestetään vuoden 2017 aikana perinteiseen tapaan ja varsinaisen 50-vuotisjuhlan vuoro on syksyllä tapahtumakiireiden hiljennyttyä. Kymen Automobiilikerho r.y. on järjestänyt SAHK:n Retkeilyajon aiemmin vuosina 1971, 1987, 1997, 2001 ja 2007.

Kuninkaantie uuteen kukoistukseen – hanke

Hankkeen toteuttaa seitsemän Kuninkaantien varrella toimivaa Leader-ryhmää ja sen tarkoituksena on saada säilytettyä Kuninkaantie-tuotemerkki sekä herättää uudelleen toimintaan tien ympärille muodostunut matkailutoimijoiden verkosto. Kuninkaantie esittäytyi Matkamessuilla tammikuun lopulla. Osastoa oli koristamassa Kymen Automobiilikerhon VW Kastenwagen vuodelta 1961 ja osaston teemana oli ”Retket Kuninkaantiellä”.

”Kuninkaantietä kehitetään matkailutienä usean toimijan voimin. Vastaperustettu (7.12.2016) Kuninkaantie ry on aloittanut toimintansa ja hakenut rekisteröintiä Kuninkaantien tavaramerkille. Leader-rahoitettu Kuninkaantie uuteen kukoistukseen -hanke toimii vuoden 2017 loppuun asti ja järjestää mm. työpajoja ja teematapahtumia Kuninkaantien varrella.

Vuoden 2017 Kuninkaantien teematapahtumat ovat:

• Kuninkaantieajot Kotkassa Kymenlaaksossa 10.6
• Kustavin retki Kuninkaantietä Kustaviin, Kilven maisemiin 15.7., www.kustavi.fi
• Laurin markkinoiden maalaistori Perniössä Salossa 5.8., http://www.propernio.fi
• Jokipuiston tapahtuma Paimiossa 26.8., www.paimio.fi
• Miilunpolttajan viikonloppu – Kolarhelg Raaseporissa 9-10.9., http://www.malmbacka.fi
Lainaus Ykkösakseli ry:n sivuilta osoitteesta www.ykkosakseli.fi/kuninkaantie-uuteen-kukoistukseen/.

Kuninkaantie uuteen kukoistukseen -hanke ei osallistu Kuninkaantieajon järjestelyjen rahoitukseen, mutta esittelee ajoa hankkeeseen liittyvissä tapahtumissa ja tiedotteissa.

Avoimet kylät 2017

”Avoimet Kylät on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa vuonna 2017. Juhlavuoden kantava teema Yhdessä istuu kylätoimintaan loistavasti. Kylien monipuolisten tapahtumien järjestelyistä ja ohjelmista vastaavat kylien aktiiviset ihmiset, yhdistykset, yritykset ja toimijat. Päivän järjestämisestä, tiedottamisesta ja markkinoinnista huolehtivat maakunnalliset kyläyhdistykset ja Leader-ryhmät yhdessä Suomen Kylätoiminta ry:n kanssa.” Lainaus Avoimet kylät –sivuilta osoitteesta http://avoimetkylat.fi/.

Monet ajoreitin varrella toimivat yhdistykset ja yhteisöt ovat tarjoutuneet osallistumaan Retkeilyajon talkootehtäviin osana omia paikallisia tapahtumiaan tai kiinnostuksesta ajoa kohtaan. Kuninkaantieajon, kyläyhdistysten ja muiden toimijoiden yhdistävänä tahona toimii Kehittämisyhdistys Sepra ry (www.sepra.fi/). Helmikuun alkuun mennessä tapahtumaan on Merikeskus Vellamon, Harjun Oppimiskeskuksen ja Ravintola Keisarinsataman lisäksi ilmoittautunut 11 yhteistyökumppania.

Jouko Peri
Sihteeri
Kymen Automobiilikerho r.y.