XV Kuninkaantieajo 18.05.2013

 
Kymen Automobiilikerhon perinteinen Kuninkaantieajo järjestettiin lauantaina 18. toukokuuta, jolloin 75 museoajoneuvoikäistä ja hieman nuorempaakin harrasteajoneuvoa miehistöineen kokoontui Korian Pioneeripuistossa sijaitsevalle Mobiilihallille. Ilmoittautumisen jälkeen osallistujilla oli aikaa tutustua Mobiilihallissa säilytettävään kalustoon sekä nauttia naistoimikunnan tarjoamat aamukahvit.
 
Kuninkaantieajossa kilpaillaan kahdessa ajoluokassa, I = 1965 ja sitä ennen valmistetut ajoneuvot ja II = 1966 – museoajoneuvoikäraja (tänä vuonna 1982 valmistetut ajoneuvot). Lisäksi on joukkuekilpailu kolmen ajoneuvokunnan joukkueille. Koko kilpailun parhaan pistemäärän saavuttanut ja paras alle 35-vuotias osallistuja palkitaan kiertopalkinnolla. Viime vuosina ajoneuvojen jakautuminen ajoluokkiin on mennyt lähes tasan. Tällä kerralla suhde oli kääntynyt uudempien eduksi, sillä luokkaan I osallistui 32 ja luokkaan II 43 ajoneuvokuntaa. Vanhin ajoon osallistunut auto oli Nils Tigertedtin Hupmobile E1 vuodelta 1925 ja tuorein Markku Salovaaran Jaguar XJ6 vuodelta 1986. Joukkuekilpailuun osallistui kahdeksan joukkuetta.
 
Kokoontuminen tapahtui klo 9.30 mennessä ja ensimmäinen ajoneuvo lähetettiin reitille klo 10.00, muut sen jälkeen noin minuutin välein. Korialta ajon reitti suuntautui Kouvolan keskustaan kävelykatu Manskille tehtävärastille yksi. Sieltä matka jatkui Ahlmannintien kautta Kuusankosken keskustan Kauppa-aukiolla olevalle tehtävärastille kaksi. Edelleen jatkettiin Voikkaan, Harjun, Jokelan ja Valkealan keskustan kautta Valkealan ABC:lle rastille kolme. ABC:ltä palattiin Jyrääntien, Kuutostien ja Tykkimäen kautta takaisin Kouvolan keskustaan ja uudelleen kävelykatu Manskille tehtävärastille neljä. Manskilta suunnattiin Kuusaantien kautta toistamiseen Kuusankosken keskustaan tehtävärastille viisi. Kuusankoskelta ajo suuntautui Helsingintien kautta Kymen Paviljongille lounastauolle, minkä jälkeen osallistujat palasivat Korian Mobiilihallille ajon maaliin.
 
Reittimestarina toiminut Timo Lyytikäinen halusi viedä tapahtuman taajamien keskustoihin, jolloin niissä liikkuva yleisö pääsisi tutustumaan ajoneuvoihin. Tapahtuma kokosikin runsaasti uteliaita Kouvolan ja Kuusankosken rasteille. Ensimmäistä kertaa ajon historiassa oli käytössä ajokirja, jossa oli koko reitin ajo-opasteet. Lisäksi muutamaan hankalampaan kohtaan oli laitettu viitoitus. Rastitehtävät olivat pääosin perinteisiä sormi- ja aivonäppäryyttä vaativia, mutta mukana oli myös yhden rastivälin käsittävä valokuvatehtävä. Yksin ajaville joidenkin rastitehtävien suorittaminen tuotti ongelmia, sillä niissä olisi tarvittu avuksi apukuskin silmiä ja käsiä.
 
Ajoluokissa I ja II palkittiin kolme parasta ja joukkuekilpailussa paras joukkue. Koko kilpailun ja alle 35-vuotiaiden parhaista pistemääristä luovutettavat kiertopalkinnot sai vuodeksi haltuunsa Mikko Horto Kotkasta. Kymmenettä kertaa osallistuivat Seppo Alanne Kuusankoskelta, Kari Heinonen Orimattilasta ja Pentti Listo Karhulasta. Pitkämatkalaisena palkittiin Matti Reinikainen Raumalta ja nuorimpana ajoon osallistujana Tomi Kaunonen (8 kk) Kouvolasta. Parhaaksi asu-ajoneuvoyhdistelmäksi valittiin Marja ja Matti Eskolan autokunta Lahdesta. Kilpailun maksimipistemäärä oli 50.
 
Täydelliset tulokset rastitehtävien pistemäärineen:
Ajoluokka I…
Ajoluokka II…
Joukkuekilpailu…
Alle 35-vuotiaat…
 
Lämpimät kiitokset tapahtumaan osallistuneille ja hyvää kesää kaikille. Tervetuloa vuoden 2014 Kuninkaantieajoon.
 
Kymen Automobiilikerho r.y.
Jouko Peri
 
(Kuvat: Jouko Peri ja Voitto Kyynäräinen)